Вести

18 станова за избегла лица

У Аранђеловцу су данас уручени кључеви од 18 новоизграђених станова намењених за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 9.

Укупна бруто површина зграде је 1.681,51 м2, а вредност радова износила је 819.668,40 евра. Употребна дозвола издата је 16. јуна 2023. године.

Догађају су присуствовали Ана Ђуновић, начелник одељења за прихват, збрињавање и реализацију пројеката из буџета Републике Србије, Бојан Радовић, председник Општине Аранђеловац, Елвира Ангуло Родригез, представница Делегације Европске уније у Србији, Душан Ковачевић, директор Јединце за управљање пројектима у јавном сектору, представници других донатора, државних и међународних организација и институција.

"Станови су величине од 42 до 82 квадратних метара, знатно изнад дозвољеног законског минимума, комфорни, осветљени, са свим елементима модерног становања. У непосредној близини су школа, вртић и дечије игралиште, а посебно се радујемо што имамо једну породицу са четворо деце и две породице са троје деце, који ће живети у новом стамбеном објекту.

Критеријуми су формирани на основу броја чланова домаћинства и листе коју је формирала Комисија за избор корисника помоћи за решавање стамбених јединица у закуп на одређено време са могућношћу куповине.

Поступак је окончан, а ушли смо у читав процес 2018. године. Општина Аранђеловац је уложила преко 3,5 милиона динара за партерно уређење парцеле и инфраструктуру.
Желим да честитам свим корисницима који ће убудуће живети у овом стамбеном објекту, срећни смо да ћемо учинити живот лакшим нашим драгим суграђанима и њиховим породицама, а да ће овај део града добити још већи број деце, што је посебно лепа вест", рекао је Бојан Радовић, председник општине Аранђеловац.

„Регионални стамбени програм, је успостављен ради решавања стамбених потреба најугроженијих избеглица и расељених лица са простора бивше Југославије, има за циљ да стамбено збрине и обезбеди око 7.000 лица. У оквиру Регионалног стамбеног програма, корисницима je до сада додељенo укупно 7.119 стамбених решења, а када говоримо о Аранђеловцу укупно је додељено 261 стамбенa решења, од тога 57 путем регионалног стамбеног програма,“ рекла је Ана Ђуновић, начелница одељења за прихват, збрињавање и релизацију пројеката из буџета Републике Србије, испред Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Извор: Општина Аранђеловац