Вести

Аранђеловац у врху лествице хуманости

Додељена Дијамантска плакета Општини Аранђеловац за заслуге грађана у добровољном давању крви

Данас је одржана манифестација поводом уручења признања под називом ДИЈАМАНТСКА ПЛАКЕТА, која се додељује Општине Аранђеловац за најуспешније акције давања крви у оквиру зимске и летње кампање у 2020. години.
Међу окупљенима у малој сали Општине Аранђеловац била је Ивана Родић, представница Института за трансфузију крви Србије, која је нагласила да је Аранђеловац међу 5 градова и општина у Републици Србији са највећим бројем давалаца крви према броју становника.

Својим присуством данашњи скуп увеличали су и др Ненад Жиловић из службе за снабдевање крвљу и крвним продуктима Крагујевац, др Душан Вујновић, председник Црвеног крста, Марина Урошевић, секретар Црвеног крста Аранђеловац и Марија Чукић, стручни сарадник за давалаштво крви Црвеног крста Србије.

Председник општине Бојан Радовић поздравио је окупљене и захвалио се на великом труду који обављају у циљу бољег здравља грађанки и грађана. Радовић је нагласио да је Општина Аранђеловац током претходних година издвојила значајна средства за помоћ у раду Црвеног крста.

"Протекле године определили смо 260 хиљада динара за реализацију акција добровољног давања крви, од чега је део средстава издвојен за уручење признања поводом обележавања 14. јуна - Светског дана давалаца крви. У 2020. години имали смо чак тридесет четворо наших суграђана, који су достигли број између 35 и 75 добровољних давања крви током свог живота. У буџету за 2021. годину определили смо још већа средства за поменуте акције и доделе признања најревноснијим даваоцима, у износу од330 хиљада динара.

Општина Аранђеловац припада малом броју општина која поштује Закон о Црвеном крсту, који прописује да се Јавно овлашћење у области давалаштва крви финансира из буџета локалне самоуправе.

За крај, желимо да искажемо велико поштовање за све хумане људе, наше суграђане великог срца, који несебично спашавају животе, добровољно дају крв и на тај начин помажу угроженима. У времену тешких епидемиолошких изазова посебно је важно ценити хумане гестове каквих, на срећу, у Аранђеловцу има много.
Због тога, признање Дијамантска плакета је награда за сваког добровољног даваоца из Аранђеловца и у име локалне самоуправе честитам истинским херојима нашег града. Ова награда је ваша," рекао је Бојан Радовић.

Председник општине говорио је и о завршетку радова на реконструкцији Опште болнице у Аранђеловцу и казао да ће ускоро почети да радом један део објекта, док целокупан завшретак радова се очекује до краја године. Вредност инвестиције са куповином пратеће опреме биће већа од 15 милиона динара.