Вести

Највећи раст плата у историји Србије

Председник Србије Александар Вучић гостовао је јуче у емисији "Хит твит" на телевизији Пинк и том приликом најавио велике радове.

На почетку емисије председник Вучић је говорио о до сада изграђеним путевима, и шта ће се још изградити. Он је најавио завршетак пута Обреновац-Суирчин за месец дана.

- Добро је што путеве нисмо дали у концесију. Концесиони уговор је увек проблем. Ми имамо пристојне цене путарине. Путеви су наш начин да привучемо инвестиције ван Београда, рекао је Вучић.

- Да би људи разумели како то иде, на томе се ради годинама. Тог дана смо потписали Моравски коридор, други је Рума- Шабац и брза саобраћајнице до Лознице. И сад наравно ускоро крећу радови Ниш- Мерадре што више него довољно говори колико смо почели и урадили. То смо могли због новца кога имамо више. Азверт је каснио само месец дана због проблема на деоницама коридора 10. Ако нечим можемо да се хвалимо, ако би питали, данас су највеће плате у историји Србији, рекао је Вучић.

На питање шта је са делом пута ка Јужном Јадрану вучић је рекао да ће деоница пута бити потписана следеће године.

Ведрана Рудан је рекла да њој од Ријеке до Београда треба пет и по сати. Она се осврнула на Вучићеву изјаву да им је требало дуго времена.

Вучић јој је одговорио да се за моравски коридор плаћа из буџета. Вучић је рекао да је Словенија могла да крене у економски успех тек кад је завршила ауто-пут Љубљана- Загреб.

Ведрана Рудан је рекла да је због ауто-пута Хрватска страшно задужила. Да су тунеле кречили неколико пута.

- Наши ауто-путеви су најскупљи у Европи. Путарина од Загреба до Ријеке је 20 евра. Саобраћај од Загреба до Сплита у просеку је седам хиљада аутомобила дневно, рекла је Рудан.

У разговор се укључио и председник Србије.

- Ми немамо концесију ни на једном путу. Хрватска има одличне путеве. Ми имамо пристојне цене. Људи би волели да оне буду ниже то је један од извора средстава. Ти путеви нам доносе инвеститори. Нису хтели ни да дођу док ауто-пут не дође до Крагујевца и Краљева, рекао је Вучић и додао кад се улазило из Хрватске у Србију био је одвратан део пута, који је реновиран, рекао је председник Србије.

Коментаришући другу тему - мигранте у Србији, председник Вучић је говорио о једној анализи која каже да у којој се каже да ће Србија озбиљно да расте економски, тако да ће 2027. године број миграната бити једнак броју емиграната.

- Део људи који ће одлазити, али ћемо и део људи покушати да вратимо. Онда ћемо имати лагоднију ситуацију – истакао је председник Вучић, додајући да ћемо у децембру и јануару имати веће плате него друге земље Западнобалканске шесторке.

- Понашамо се нормално, рационално, те људе не бијемо, дајемо им да спавају на топлом, да једу, не видим да ту имамо неки проблем - рекао је Вучић коментаришући приче из опозиционе кухуње да ће се мигранти трајно настанити у Србији.

Путинов поклон Вучићу

- Тп је за мене диван поклон из српске историје. Заиста ми је драго што ми је то поклонио. Први пут да ме је сачекао и испратио до кола. У сваком случају, за мене је важно да имамо добре односе са Русијом. Оно што је најважније за народ јесте да ће да имају гас.

Председник Вучић се осврнуо на нападе на њега и лажи, па рекао да ће оне почети да доминирају, да се неконтролисано шире, ако буде ћутао на њих.

Гужва пред скупштином

Коментаришући четврту тему у емисији Хит твит, преседник Вучић је рекао да не мисли да је за гужву пред Скупштином Србије крив Бошко Обрадовић.

- Много мање је он крив од свих других, када су створили атмосферу да је све дозвољено и све могуће, када можете да претите свакога дана, зашто не бисте заставу користили заставу као штап и разбијали прозоре - навео је председник.

Вучић је додао да ће надлежни реаговати онда када су грађани угрожени, што је према закону и Уставу.

- Нацртали су ми 500 пута мету, али нико није пуцао - нагласио је председник Вучић.

Нови хеликоптери

Пета тема који претресају гости Хит твита су модерни хеликоптери који су стигли у Србију.

Вучић је рекао да ће увођење обавезног војног рока бити тема у будућности, а да за сада одлука о томе не постоји. Србија гради мобилнију и бржу војску, која ће моћи да у сваком тренутку "прихвати први удар" и има најбољу специјалну јединицу.

Говорећи о томе како је вест о наоружавању Србије примљена у Хрватској, Рудан је подсетила да је њихов министар рекао да се и они морају наоружавати јер се Србија наоружава. Рудан је запитала да ли се плашимо да ће нас неко напасти.

- Не, али желимо да смо безбедни - одговорио је Вучић.

Он је додао да ће Србија куповати још наоружања, али не у оваквом замаху, због лицемерја појединих са запада. Каже да је његов посао да је одговоран и задовољан је снагом наше војске.

- Не мислимо да некога нападамо, да вучемо агресивне потезе и да, осећам се самоуверено јер имамо могућност да одвратимо неке од евентуалног напада. Морамо да будемо сигурни - каже Вучић. Рудан каже да је њихов министар обећао Трампу да ће Хрватска уплатити шест милијарди евра у НАТО.

- Не мислимо да некога нападамо, да вучемо агресивне потезе и да, осећам се самоуверено јер имамо могућност да одвратимо неке од евентуалног напада. Морамо да будемо сигурни - каже Вучић.

Додаје да Србија од Руса добија јефтиније оружје, али купује и од Француске и других земаља. Истиче да се ово ради управо да би се радило на миру.

- Трудим се да помогнем нашој војсци баш због мира. Војска нам је десет пута јаћа него пре пет година, а динара од тога нисам узео, иако неки могу да измишљају. Ово морају да ми признају и политички противници - каже Вучић. Додаје да очекује у новом инвестиционом плану да ће се више улагати у младе људе и образоване људе.

Извор: Курир