Вести

Пољопривреда - стуб развоја Аранђеловца

Миладин Јаковљевић, потпредседник  Општинског одбора Српске напредне странке у Аранђеловцу казао је да је претходну годину обележило субвенционисање пољопривредника и заустављање пада сточног фонда. Члан Општинског већа задужен за пољопривреду најавио је да ће у 2014. години бити издвојено близу 20 милиона динара за аграрни буџет.

„Мислим да смо урадили велики посао у години иза нас. Морамо у наредном периоду радити још више и боље. Пољопривреда је стуб развоја Аранђеловца. Без успешног пољопривредника неће бити ни економског оснаживања и пада незапослености у нашој општини. Желимо да помогнемо максимално колико можемо и да омогућимо на наше село поново оживи. Да наш сељак може макар да дође на тај ниво да живи од свог рада, да храни своју породицу и не буде приморан да напушта имање и село у потрази за послом. То су стратешки интереси Општинског одбора Српске напредне странке и моји лични интереси, и за то ћемо се борити,“ најавио је Миладин Јаковљевић планове и амбиције за 2014. годину.

Гостујући у емисији „У току“ на РТВ Шумадија, 26.12.2013. године, Миладин Јаковљевић рекао је да је Општина Аранђеловац формирала аграрни буџет, чиме је издвојено око 17 милиона динара за развој пољопривреде у нашој општини, који су утрошени на субвенције и организацију послова и учешће на сајму у Новом саду.

„У току 2013. године у два конкурса субвенционисали смо укупно 397 пољопривредника. Помоћ је у највећем делу била за грла стоке и говеда, чиме смо помогли да први пут буде заустављен пад сточног фонда на територији општине Аранђеловац после много година. Иако су постојале препоруке Владе Републике Србије да, у циљу штедње, смањимо субвенције за 30 процената ми ћемо и у 2014. години издвојити око 17 милиона динара за аграрни буџет. Накнадним ребалансом буџета и додатним приливом новца, очекујем да укупан фонд за пољопривреду буде до 20 милиона динара у години пред нама.“

Миладин Јаковљевић рекао је да ће се посебно водити рачуна о проблемима са водоснабдевањем и најавио да ће Општина Аранђеловац и следеће године организовати пољопривредницима посету Новосадском сајму:

„Због проблема са сушом акценат ће бити стављен на водоснабдевање. Сви пољопривредници који буду заинтересовани моћи ће да се пријаве на конкурсе и добију неопходну помоћ. У 2014. години такође ћемо организовати одлазак, храну и бесплатне улазнице нашим пољопривредницима за Новосадски сајам. У плану је и долазак студената пољопривредних факултета из 15 различитих земаља којима ћемо организовати посете свим релевантним привредним и пољопривредним факторима у нашој општини, уз предавања и размену искустава. Поред ових биће организовано још манифестација, о чему ћемо јавност благовремено обавештавати. Жеља нам је да наши пољопривредници имају сваке године све боље услове за рад и веће добити од посла који обављају часно и поштено.“