Вести

Слава српским капларима

Поводом обележавања страдања српске омладине током Првог светског рата вечерас је крај спомен комплекса "Костурница" уприличена пригодна свечаност. Програм је започео интонирањем државне химне "Боже правде", песмом "Тамо далеко", рециталом ученика аранђеловачких школа и полагањем венаца представника Општине Аранђеловац и борачких организација. Централна манифестација одржаће се сутра са почетком од 10:00 часова када ће почети меморијал "Лазар Ћировић", а догађај дана биће трка "1300 каплара".

Присутнима се обратио председник општине Бојан Радовић који је изразио велико поштовање према страдалим херојима.

"Увек када се окупимо на једном оваквом месту не можемо да не осетимо огромно поштовање према нашим прецима. Оно што су младићи из школске омладине Србије урадили за своју домовину у периоду тешког и крвавог Првог светског рата је нешто што вероватно ни пре ни касније није забележено у историји. Храброст и одлучност младића од којих су већина тек закорачила у живот, оставила је неизбрисив траг до данашњих дана.

Голобради јунаци, недошколовани официри послати су на прву линију фронта као појачање Првој армији у Колубарској бици. Из школске клупе на линију ватре, многи припадници из састава ове јединице, која је требала да буде интелектуална елита Србије, нису преживели рат. О њима и њиховој изузетности тек ће говорити генерације наших потомака. Ми им се дивимо и поклањамо.

Пут 1300 каплара, буквално и симболички, представља трасу ка модерној и уређеној држави. На њиховој крви и страдању, на невиним жртвама безумних агресија, ми потоњи данас славимо живот и поручујемо да здравље и мир немају алтернативу," рекао је Бојан Радовић у обраћању, захвалио се организаторима и позвао све суграђане да присуствују уличној атлетској трци "1300 каплара".

Извор: Општина Аранђеловац