Вести

ЗАМЕНИЦА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ АРАНЂЕЛОВАЦ ОТВОРИЛА СКУП У СТОЈНИКУ О РАЗВОЈУ СЕОСКОГ ТУРИЗМА

У понедељак, 27. јуна 2022. године, од 18 до 20 часова у просторијама Дома културе у МЗ Стојник, реализован је састанак заинтересованих мештана и мештанки неколико околних села, а поводом развоја сеоског туризма и могућим перспективама у вези са јачањем људских капацитета. Састанак је инициран од стране Удружења жена „Орашац“, које представља крунски резултат пројекта „Оснаживање жена из руралних средина општине Аранђеловац у социјалном и предузетничком контексту“, а који је у 2021. години реализовала Комисија за родну равноправност Скупштине општине Аранђеловац.
Скуп је отворила Заменица председника општине Аранђеловац Невена Ирић, која је присутне поздравила испред локалне самоуправе, пожелела им пуно среће и успеха у даљем раду, и истакла како ће локална самоуправа увек бити на располагању грађанима и грађанкама за све идеје и предлоге које имају, а који представљају потенцијал за сеоски, али и туризам уопште.
„Од неизмерне важности за развој читаве наше општине јесте да се људи који се баве туризмом, а посебно сеоским, едукују и буду у корак са савременим трендовима, али и прописаним стандардима, као и да буду информисани о могућој материјалној или стратешкој подршци коју дају различите институције, фондације или други специфични програми подршке“, посебно је истакла. Заменица председника додала је и да је поносна на досадашње резултате Удружења жена „Орашац“, као и да је сада посебан задатак за све да се још више жена са територије наше општине укључе у социо-економска и друштвено-политичка кретања.
Неизмерну подршку реализацији ове важне идеје за мештане и мештанке неколицине сеоских средина подржали су и Туристичка организација општине Аранђеловац, као и Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, чији је стручни консултант Горан Миљковић, присутнима представио и нову услугу коју ће Агенција пружати у наредном периоду за све заинтересоване – „Help Desk.“ У питању је услуга информационог карактера, која свим правним и/или физичким лицима која би желела да се баве пословањем у области туризма нуди широк спектар информација о изворима финансијске подршке идејама, дигиталном маркетингу, изради бизнис-планова, и сл. Услуга је установљена захваљујући пројекту под називом „Подршка конкурентности туризма у Централној Србији – Шумадији и Поморављу“, а који Регионална агенција спроводи уз финансијску подршку Европске уније и Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој.